مهاجرت به کشور آلمان
آلمان کشوری است صنعتی و اقتصادی، واقع در قاره اروپا که از شمال با کشور دانمارک ، دریای شمال و دریای بالتیک، از غرب با کشورهای فرانسه، هلند، لوکزامبورگ و بلژیک، از شرق با جمهوری چک و کشور لهستان و از جنوب با کشورهای اتریش و سوئیس هم سایه است. نظام سیاسی کشور آلمان جمهوری فدرال دموکراتیک پارلمانی بوده و ۱۶ ایالت مستقل با قوانین خاص خود را داراست. این کشور جزو پرجمعیت ترین و ثروتمند ترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می شود که دارای ۸۲ میلیون نفر جمعیت است. واحد پولی کشور آلمان یورو و همین طور زبان رسمی آن زبان آلمانی است که برخی از مهاجران این کشور به زبان های ترکی و کردی نیز آشنایی دارند و صحبت می کنند. از شهرهای مهم کشور آلمان می توان به شهرهای برلین، هامبورگ، فرانکفورت و مونیخ اشاره کرد. فرهنگ کشور آلمان بسیار غنی بوده و مردم این کشور بسیار قانونمند می باشند. به علت پیر شدن تقریبی جمعیت این کشور در سال های اخیر، کشور آلمان راه ورود را برای مهاجران و پناهندگان بسیاری باز نموده است.
وقت سفارت آلمان
تنها راه گرفتن وقت سفارت آلمان ، پرتال رسمی سفارت آلمان است آن هم به صورت ایمیل
دقت شود که وقت مصاحبه ای را که در سیستم ثبت می کنید غیر قابل تغییر خواهد بود.اگر در زمان مقرر مدارک شما ناقص باشد ممکن است درخواست شما پذیرفته نشود و مجبور شوید دوباره وقت سفارت بگیرید که گاها یک سال به طول می انجامد .پس به گونه ای برنامه ریزی کنید که چند روز قبل از وقت مصاحبه سفارت ، تمامی مدارکتان کامل باشد
* در هنگام وارد کردن اطلاعات شخصی، از جمله نام ، نام خانوادگی و شماره گذرنامه بسیار دقیق باشید.
*کوچکترین اشتباهی برای شما دردسر ساز خواهد شد .
*یکی از اشتباهات متداول هنگام وارد کردن اطلاعات ،شماره گذرنامه است.
شماره گذرنامه فقط عدد نیست ،به طور معمول شماره گذرنامه یک حرف لاتین به همراه عدد می باشد.
اگر به اشتباه حرف لاتین را وارد نکنید، روز مصاحبه به شما اجازه ورود به سفارت داده نمی شود.
*ایمیل شما بسیار مهم است، حتما از یک ایمیل صحیح و فعال استفاده کنید. زیرا سفارت آلمان ، تاییدیه وقت مصاحبه را به ایمیل شما ارسال می کند.شما باید از آن پرینت گرفته و روز مصاحبه سفارت همراه خود داشته باشید.
*عکسی که روز مصاحبه به سفارت تحویل می دهید ، باید جدید بوده و متفاوت از عکس گذرنامه تان باشد.
* اگر قرار است فرزندتان همراه شما سفر کند و سنش کمتر از شانزده سال است نیازی به گرفتن وقت سفارت آلمان ندارد اما فراموش نشود که در روز مصاحبه حتما همراه شما در سفارت حضور داشته باشد.
اخذ ویزای آلمان
داشتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه های آلمان ، دعوتنامه تجاری و توریستی، اخذ ویزای کاری آلمان و.. می توانند از دلایل موجه برای درخواست ویزا آلمان باشد .
انواع مختلف ویزاهای آلمان:
ویزاهای تحصیلی
ویزاهای کاری
ویزاهای ازدواج و پیوست به خانواده
ویزاهای توریستی
و….
پرطرفدارترین ویزاهای آلمان ویزای تحصیلی است به این دلیل که تحصیل در آلمان رایگان میباشد و آلمان دارای دانشگاههای خوبی است.
مهاجرت به آلمان
مهاجرت به آلمان از طرق مختلف همچون مهاجرت از طریق پناهندگی و مهاجرت غیرقانونی ، مهاجرت از طریق ازدواج، مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت در آلمان، مهاجرت از طریق کار در آلمان و مهاجرت از طریق تحصیل در آلمان از پر طرفدار ترین مباحث مهاجرت میباشند. سالیانه افراد بسیاری به دنبال کسب اطلاعات در زمینه مهاجرت به آلمان از طرق مختلف و کسب اقامت آلمان و یا حتی بدست آوردن تابعیت آلمان و پاسپورت آلمانی میباشند و هر فرد یا خانواده بنا به شرایط خود عموماً یکی از راههای مهاجرت به آلمان را بر میگزیند.
اقامت دائم آلمان
برای کسانی که علاقه مند به مهاجرت کردن برای کار و زندگی در آلمان هستند اقامت نامه های محدود و نامحدود وجود دارد، همان طور که از نام آنها مشخص است اقامت نامه نامحدود اعتبار نامحدود دارد و نیاز به تمدید ندارد. در حالی که اقامت محدود باید تمدید شود و تاریخ تمدید بر روی تمبر قید شده است (به عنوان مثال هر ۱۲ ماه). مقامات دولتی آلمان به ندرت اجازه ی اقامت را رد می کنند. مگر اینکه آنها بر این باور باشند که به ارتقای سیستم رفاه اجتماعی کمک می کند. درحالیکه ترس دولت آلمان از ساکنان خارجی استثمارگر، اغلب به عنوان یک منبع بیگانه ستیزی و تنش های اجتماعی در آلمان تلقی می شود اما این امر نباید برای مهاجران که برای کار کردن به آلمان می روند تبدیل به مشکل شود. افراد غیر آلمانی معمولا دارای قرارداد کار و ویزای کار می باشند.
مهاجرت تحصیلی به آلمان
تحصیل در آلمان از گذشته به خصوص در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از دانشجویان بوده است. دلایل زیادی من جمله نظام تحصیلی رایگان، ارائه خدمات علمی و آموزشی بسیار عالی، امکان تحصیل به دو زبان انگلیسی و آلمانی، شرایط بسیار خوب کار پس از پایان تحصیل و دلایل دیگری باعث شده است آلمان یکی از اولین انتخاب های مهاجرت و تحصیل باشد.
به طور کلی مؤسسات آموزش عالی آلمان سه گروه می باشند که عبارتند از : دانشگاه ها ، مؤسسات علمی کاربردی و کالج هنر ، فیلم و موسیقی. همچنین دانشگاه های آلمان به دولتی وخصوصی تقسیم بندی می شوند که البته اکثر دانشگاه ها دولتی می باشند . بسیاری از دانشگاه های خصوصی فنی حرفه ای می باشند که توسط دولت به رسمیت شناخته شده اند . البته دانشگاه های فنی حرفه ای هزینه ی تحصیلی نسبتاً بالایی دارند به همین دلیل بسیاری از دانشجویان تمایل به دانشگاه های فدرال دارند.
تحصیل در آلمان در هرسنی شرایط خاص و منحصر به فردی دارد که برخی افراد به این مسائل نا آگاه هستند. دبیرستانهای کشور آلمان از کیفیت آموزشی بسیار خوبی برخوردارند. تحصیل در مقطع دبیرستان و مقاطع پیش از دانشگاه امری دشوار بوده و یکی از دلایل این مسئله این است که دبیرستانهای آلمان به افراد در سنین دبیرستان به راحتی پذیرش نمی دهد و گاهاً دانش آموزان جهت اخذ پذیرش از دبیرستانهای آلمان متحمل هزینه و سختی زیادی خواهند شد. نکته قابل توجه این است که تدریس در دبیرستانهای کشور آلمان به زبان آلمانی انجام می شود و یکی از شروط پذیرش از مدارس آلمان دانش زبان آلمانی دانش آموز و متقاضی است که این موضوع یکی از مصائب و مشکلاتی است که دانش آموزان در اخذ پذیرش از مدارس آلمان با آن مواجه می شوند. اخذ پذیرش از دبیرستانهای آلمان به منزله شانس بالای اخذ ویزای تحصیلی آلمان نیست و به علت مصائب و ریسک بسیار بالای اخذ ویزای تحصیلی آلمان در مقطع دبیرستان، توصیه می شود دانش آموزان در سنین دبیرستان کشورهایی همچون انگلستان و آمریکا را برگزینند.
گاهاً دانشجویان مستعد و نخبه با پذیرش تحصیلی از دانشگاههای معتبر آلمان و کشورهای دیگر اروپایی به علت عدم توجه کافی به رعایت قوانین در پروسه اخذ ویزا به مسئله رد ویزای تحصیلی برخورد نموده اند و از این رو به علت سابقه رد ویزا از سفارت یکی از کشورهای اروپایی شانس بسیار پایینی در اخذ ویزای تحصیلی دفعات بعدی خواهند داشت.
دانش آموزانی که دیپلم ۱۲ ساله را در ایران اخذ نموده اند نمی توانند مستقیما وارد دانشگاههای کشور آلمان شوند بلکه این افراد باید ابتدا در کنکور سراسری در ایران قبول شوند و سپس می توانند برای کالج های کشور آلمان اقدام نمایند بهطوریکه کالج های کشور آلمان به زبان آلمانی می باشند و متقاضیان با وجود مهارت زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 می توانند دوره ۹ ماهه کالج را در آلمان پشت سر بگذارند و وارد مقطع کارشناسی شوند. دانش آموزانی که مدرک خود را با معدل بالا اخذ نمایند می توانند بدون گذراندن دوره کالج وارد بهترین دانشگاههای آلمان شوند. البته نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این است که دانشجویان دانشگاه آزاد هم این امکان را دارند که در یکی از دانشگاههای کشور آلمان به تدریس بپردازند اما این افراد لازم است که دانشجوی سال ۳ دانشگاه آزاد باشند تا بتوانند از یکی از دانشگاههای کشور آلمان پذیرش را اخذ نمایند و این افراد نیاز به گذراندن دوره کالج را نخواهند داشت.اگر فردی در ایران مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه آزاد اخذ کرده باشد مستقیما نمی تواند برای مقطع فوق لیسانس اقدام نماید بلکه ابتدا باید ۱یا ۲ ترم از کارشناسی را در رشته خود و یا در یکی از زیر شاخه های رشته خود بگذراند و سپس می تواند برای مقطع فوق لیسانس اقدام نماید.
در باب مهاجرت تحصیلی به آلمان هزینه های تحصیل در کشور آلمان به صورت رایگان است البته متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان توجه داشته باشند که شاید مبلغ ترمی ۴۰۰ تا ۵۰۰ یورو باید به دانشگاه برای خدمات تحصیلی و دانشجویی پرداخت نمایند و این هزینه در مقایسه با تمام کشورهایی اروپایی رایگان است . در مورد هزینه های زندگی در آلمان باید خاطر نشان کرد که ماهیانه دانشجویان حدود ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو برای زندگی دانشجوی خوب و متوسط هزینه خواهند داشت ولکن این هزینه زندگی بستگی به سبک زندگی متقاضیان خواهد داشت . این مبلغ شامل هزینه مسکن، مواد غذایی، سفر، خرید کتاب و مراقبت های بهداشتی، هزینه ثبت نام و غیره می شود. بنابراین هزینه زندگی یک دانشجوی بین المللی در حدود 8700 یورو در سال برآورد می شود. نکته حائز اهمیت در مهاجرت تحصیلی به آلمان این است که دانشجویان در حین تحصیل از اجازه کار قانونی برخوردارند و می توانند به کار دانشجویی در این کشور مشغول شده و ساعتی تقریباً ۸ تا ۱۲ یورو بسته به کار درآمد داشته باشند، بدین ترتیب بخشی از هزینه های زندگی خود را تأمین میکنند . نکته دیگر در بحث مهاجرت تحصیلی به آلمان امکان اخذ اقامت پس از تحصیل در آلمان است بهطوریکه متقاضیان می توانند پس از فارغ التحصیل شدن در این کشور اقامت داشته باشند و از مزایایی چون امکان اخذ پذیرش تحصیلی در مقاطع بالاتر، امکان پیدا کردن کار در این کشور و اقدام جهت طرق مختلف قانونی دیگر برخوردار شوند . این بدین معنا است که دانشجویان متقاضی مهاجرت تحصیلی به آلمان به راحتی می تواند پس از تحصیل به فکر تابعیت آلمان باشند .
مقاطع تحصیلی دانشگاهی کشور آلمان
مقطع کارشناسی
اولین مقطع دانشگاهی آلمان مقطع کارشناسی است که دانشجویان می توانند این مقطع را در۶ تا ۸ ترم به پایان برسانند. دانشجویان برای اخذ پذیرش درمقطع لیسانس علاوه بر قبولی در دانشگاههای مورد تأیید مراجع آلمان می بایست گواهی پایان دوره مقاطع ۱۲ ساله اولیه را داشته باشد.
درصد بسیار زیادی از متقاضیان تحصیل در آلمان دانشجویانی هستند که به دلیل امکانات و شرایط منحصر به فرد و قابل توجه دانشگاههای آلمان قصد تحصیل در مقطع کارشناسی در این کشور را دارند. همانطور که می دانید کشور آلمان به دلیل پیشرفت های صنعتی و فنی قطب صنعتی اروپا شناخته می شود و از این رو دانشگاههای آلمان در زمینه رشته های فنی و مهندسی تخصص بسیار بالایی دارند و بر نامه بسیار ویژه ای برای دانشجویان فارغ التحصیل در رشته های فنی و مهندسی در آلمان در نظر گرفته می شود. اکثریت قریب به اتفاق دانشجویان در رشته های فنی و مهندسی در آلمان جذب بازار کاری و صنعت پیشرفته آلمان می شوند.
یکی از شروط لازم برای تحصیل و اعزام دانشجو به آلمان و همچنین پذیرش از دانشگاههای آلمان در مقطع لیسانس داشتن مدرک زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 است. در واقع دانشجویان جهت درخواست پذیرش در مقطع لیسانس می بایست مدرک زبان آلمانی خود را همراه مدارک تحصیلی ترجمه شده خود به بخش پذیرش دانشگاه ارائه دهند و بدون ارائه مدرک زبان آلمانی امکان اخذ پذیرش تحصیلی در مقطع لیسانس در دانشگاههای دولتی آلمان وجود ندارد.
در واقع تحصیل در مقطع لیسانس در دانشگاههای دولتی آلمان به زبان آلمانی می باشد و کشور آلمان همانند بسیاری از کشورهای دیگر اروپا مدرک زبان رسمی کشور خود را جهت تحصیل در مقطع کارشناسی در خواست می کند. در برخی موارد دانشجویان جهت درخواست پذیرش از دانشگاههای آلمان در مقطع لیسانس می بایست واحد های درسی گذرانده شده در دانشگاههای ایران به خصوص دانشگاههای دولتی را حتی در صورت قبولی در کنکور سراسری به همراه سایر مدارک ترجمه شده خود منجمله رزومه و مدارک دبیرستان به بخش پذیرش دانشگاه ارائه دهند.
مقطع کارشناسی ارشد
مقطع کارشناسی ارشد در آلمان در بیشتر رشته ها به دو زبان انگلیسی و آلمانی ارائه می شود و دانشجویان می توانند با داشتن مدرک زبان انگلیسی آیلتس ۵/۶ به بالا و یا مدرک زبان آلمانی B2 (در صورتیکه متقاضی قصد اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد به زبان آلمانی را دارد و یا علاقمند به تحصیل در رشته های هنر و رشته های از این قبیل میباشد بهتر است مدرک زبان آلمانی ارائه نمایید) در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل نماید. هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز همانند مقطع کارشناسی رایگان می باشد و دانشجویان هزینه ای در حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ یورو در هر ترم به عنوان شهریه پرداخت می نمایند. این مقطع بعد از اتمام مقطع کارشناسی می باشد که بسته به توانایی علمی اشخاص ۲ تا ۴ ترم طول خواهد کشید . برای پذیرش در این مقطع باید مقطع کارشناسی به پایان رسیده باشد. دانشجو در این مقطع اجازه ۲۴ ساعت کار پاره وقت را در زمان تحصیل دارد . داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی از دانشگاه های ایران یکی از مهمترین نکاتی است که مورد سوال بسیاری از متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان است ، اینکه مدرک شما از چه دانشگاهی از ایران باشد برای مهاجرت تحصیلی به آلمان بسیار نکته مهم و حائز اهمیتی است ، امروزه دانشگاه های آلمان به دانشگاه های پیام نور و علمی کاربردی کمتر رغبت نشان داده و در بعضی از دانشگاه های این کشور پذیرش می کنند. دانشجویان بین المللی باید برای تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد در یک رشته خاص ، مدرک کارشناسی مشابه آن رشته را داشته باشند. در کالج های فنی رشته های تخصصی فنی برای کار در صنایع مختلف آموزش داده می شوند.
مقطع دکترا
در مقطع دکترا پذیرش با تأیید استاد راهنما انجام می پذیرد و در واقع کسانی می توانند در مقطع دکترا تحصیل نمایند که رزومه تحصیلی خوبی داشته باشند و از نظر استاد راهنما قابل تأیید باشند. همانطور که می دانید تحصیل در مقطع دکترا در آلمان به عنوان شغل پذیرفته شده است و دانشجویان با عملکرد مناسب خود در دانشگاه می توانند حقوق دریافت کنند و هزینه زندگی خود را تأمین نمایند. البته میزان این دستمزد به عملکرد دانشجو بستگی دارد و دستمزد همه دانشجویان به یک میزان نخواهد بود. از ملزومات پذیرش در این دوره تأیید مدارک تحصیلی و دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی ارشد و مدرک زبان آلمانی میباشد. این مقطع بین ۲ تا ۵ سال طول می کشد که در طول دوره همانند سیستم ایران باید بر روی پروژه تحصیلی کار شود .
ویزای دانشجویی آلمان
اشخاص خارجی که پذیرش از یک دانشگاه آلمانی دریافت کرده اند باید در یک دوره مقدماتی (Studienkolleg) به منظور آمادگی برای آزمون ارزیابی صلاحیت و مهارت شرکت کنند، در صورتی که بخواهند برای بیش از ۹۰ روز و یا ۳ ماه در آلمان بمانند، پس از ورود به کشور به آنان مجوز اقامت در آلمان داده می شود.در رابطه با زمان مناسب ارائه درخواست باید گفت که هیچ زمان ثابتی برای این کار در نظر گرفته نشده است و توصیه می شود که در اسرع وقت و پیش از برنامه ریزی سفر خود به آلمان به این منظور اقدام کنید. به طور معمول، سه ماه قبل از شروع دانشگاه زمان مناسبی برای ارائه درخواست می باشد.
انواع ویزای دانشجویی آلمان
سه نوع ویزای دانشجویی با هدف تحصیل در آلمان وجود دارد:
ویزای دوره زبان (ویزا برای یادگیری زبان) گزینه مناسب برای آنهایی است که نیاز به یادگیری زبان آلمانی در آلمان دارند.
ویزای دانشجویی (ویزا با هدف تحصیل) ، در صورتی که در حال حاضر در یک دانشگاه آلمانی پذیرفته شده اید.
ویزای ورود به کالج برای جوانان 18 تا 22 ساله.
اخذ ویزا برای تحصیل آلمان
کسانی که می خواهند در آلمان تحصیل نمایند ابتدا باید از دانشگاهی که می خواهند در آن تحصیل کنند پذیرش داشته باشند . و برای اینکه بتوانند وارد کشور آلمان شوند باید ویزای تحصیلی اخذ نمایند که ممکن است فرآیند آن چند ماه طول بکشد.این ویزای تحصیلی ۲ سال اعتبار دارد که پس از دو سال نیز قابل تمدید می باشد . البته علاوه بر اینکه ویزای تحصیلی آلمان مورد نیاز است پس از ورود به کشور آلمان شما باید برای اخذ مجوز اقامت نیز درخواست نمایید. با ویزای تحصیلی آلمان شخص ۳ ماه زمان دارد که در دانشگاه مورد نظر ثبت نام نماید و چنانچه به زمان بیشتری لازم بود این ویزا برای مدت۳ ماه دیگر قابل تمدید می باشد. برای درخواست ویزای تحصیلی کشور آلمان مدارکی لازم است که به آنها اشاره خواهد شد ، از مدارکی که برای اخذ ویزای تحصیلی لازم است می توان به : تکمیل فرم درخواست ویزا، پاسپورت و عکس و مدرکی که نشان دهد فرد در دانشگاه آلمان پذیرفته شده است. مدرک تحصیلی، مدرکی که نشان دهنده مهارت زبان آلمانی شخص باشد و یا اینکه نشان دهد شخص قصد شرکت در دوره های زبان در کشور آلمان را دارد( چنانچه در آلمان تحصیل می نماید) مدرکی که نشان دهد شخص پول کافی برای تامین هزینه های خود در آلمان را دارد که حدود 10000 یورو در سال می باشد و در کنار آن باید گردش حساب نیز داشته باشد و بیمه سلامت و تاییدیه از صحت تمام مدارک فوق الذکر. اشخاصی که برای دوره های زبان در آلمان اقدام می نمایند برای اخذ مجوز اقامت نیازمند نمره امتحان DF یاDSH و برای دوره های آموزشی انگلیسی به امتیاز تافل یا آیلتس می باشند. به دلیل اینکه زبان آموزشی در آلمان به زبان آلمانی است، افراد برای گرفتن پذیرش در دانشگا ه های آلمان نیازمند مدرک زبان آلمانی می باشند (البته برای رشته هایی که به زبان آلمانی هستند) که باید برای اثبات زبان آلمانی خود در امتحانی DSHیا DF شرکت نمایند. البته افرادی که قصد دارند در رشته های بین الملی تحصیل نمایند نیازمند مدرک زبان آلمانی نمی باشند همچنین اشخاصی که مدرک زبان آلمانی ندارند می توانند در یک مدت مشخص در دوره های زبان آلمانی شرکت نمایند.و سپس وارد دانشگاه شوند .
پس از اینکه مجوز اقامت صادر شد این مجوز به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت. شاید بپرسید که آیا می توان با ویزای شنگن در آلمان تحصیل کرد؟ در پاسخ باید بگوییم افرادی که ویزای شنگن دارند تنها می توانند تا ۹۰روز در آلمان اقامت نمایند بنابراین کسانی که قصد تحصیل در آلمان بیش از ۹۰ روز را دارند باید برای ویزای ملی آلمان اقدام نمایند. آنچه در مجموع می توان گفت این است که تحصیل در آلمان و اخذ ویزای آن می تواند گزینه مناسبی برای اقامت در آلمان باشد زیرا هزینه تحصیل وجود ندارد و دانشگا هها از سطح علمی بالایی برخوردارند.
گامهای تحصیل در آلمان
آلمان یکی از جذاب ترین موقعیت ها برای دانشجویان بین المللی جهان بوده و دارای دانشگاه های مختلفی با کیفیت و سطح علمی بالا می باشد. بهعلت تعداد زیاد دانشگاه ها، انتخاب صحیح دانشگاه کارآسانی نیست . به همین علت به شما کمک می کنیم تا بدانید چطور می توان برای ادامه تحصیل در آلمان اقدام کرد.
جستجوی دانشگاه
کشور آلمان دارای دانشگاههای خصوصی و دولتی می باشد که شامل دانشگاه های علوم کاربردی ، هنر ، فیلم و موسیقی می باشد. حدود ۹۵% دانشگاه ها به صورت دولتی سرمایه گذاری شده اند و فقط ۵% آنها خصوصی هستند. اکثر دانشجویان به خاطر شرایط رایگان یا پرداخت ناچیز بابت شهریه ، در دانشگاه های دولتی ثبت نام می کنند.
تشخیص رشته تحصیلی و برنامه مطالعاتی
کشور آلمان دارای دوره ها و مدارک متعددی مانند مدرک لیسانس ، فوق لیسانس ، آزمون دولتی یا دکترا می باشد. مدرک کارشناسی ، اولین مدرک دانشگاهی و طول دوره آن ۴-۳ سال می باشد. اکثردوره ها به موضوع خاصی محدود نمی شوند هرچند امکان اخذ مدرک کارشناسی دوگانه نیز وجود دارد که شامل ۲ موضوع عمده یا یک موضوع عمده یا یک موضوع جزئی می باشد. اکثر مدارک کارشناسی شامل کارشناسی هنر، علوم و مهندسی می باشد.
مهارت زبان آلمانی
بهدلیل اینکه ساختار زبان دانشگاه های آلمان در بیشتر رشته ها، زبان آلمانی می باشد، بهتراست تا حدودی با زبان آلمانی آشنا شوید تا بتوانید در کلاس ها شرکت کنید. عموماً زبان آلمانی برای دانشجویان واحدهای بین المللی یا خاص بهکار نمی رود . افرادی که فقط علاقه مند به تحصیل یک یا دو ترم در آلمان می باشند دیگر نیازی به فراگیری زبان آلمانی ندارند . برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به اداره بین المللی دانشگاه مربوطه مراجعه کنید.
درخواست پذیرش
افراد علاقه مند به تحصیل در آلمان باید از اصول و قوانین خاصی پیروی کنند. بهطوریکه باید ازشرایط و نحوه ثبت نام در دانشگاههای آلمان مطلع باشند.
درخواست ویزا
دانشجویان برای ورود به آلمان نیاز به ویزا دارند که وابسته به مدت زمان اقامت فرد میباشد . دانشجویان بین المللی جویای تحصیل در آلمان به استثناء اتحادیه اورپا ، منطقه اقتصادی اروپا و سوئیس ، نیازمند ویزا هستند . این دانشجویان باید دارای آی دی کارت معتبر یا مدرک شناسایی معتبر برای سفر به آلمان باشند.
اسکان دانشجویان
در مقایسه با دیگر کشورها، دانشجویان در کشور آلمان در هنگام ثبت نام، از امکانات اسکان برخوردار نیستند . پس بهتر است در مورد همه چیزتحقیق کنید . وضعیت اسکان دانشجویان مخصوصاً پیداکردن مکانی با قیمت مناسب بسیار دشوار است .اجاره ماهیانه بزرگترین دغدغه دانشجویان است و حدود 200 تا 400 یورو در ماه باید هزینه کنند.
اقامت آلمان پس از تحصیل
امکان اقامت آلمان پس از تحصیل برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان وجود دارد. پس از فارغ التحصیل شدن در آلمان دانشجویان می توانند در آلمان اقامت داشته باشند و امکان پیدا کردن کار در آلمان را دارند . در واقع دانشجویان متقاضی اقامت آلمان از طریق تحصیل به راحتی می توانند پس از تحصیل در آلمان به فکر تابعیت آلمان باشند. افرادی که به دنبال ویزای کار در آلمان بعد از تحصیل در کشور آلمان هستند باید به زبان آلمانی تسلط کافی داشته باشند تا بتوانند به مشاغل مورد نیاز آلمان مشغول شوند .کار در آلمان برای ایرانیان بدین صورت است که فرد متقاضی کار بعد از تحصیل در آلمان در صورتی که کار مورد نظر خود را در لیست مشاغل مورد نیاز آلمان بیابند می توانند به صورت فول تایم حدود۳۸ تا ۴۰ ساعت در هفته به کار مشغول شوند و در تعطیلات باید حداقل ۱۸ روز را به کار مشغول شوند. ایرانیانی که قصد دارند به کار بعد از تحصیل در آلمان مشغول شوند این امکان را دارند که در شرکت ها و مؤسسات کاریابی بزرگ و معتبر مثل شرکت آئودی، پورشه، مرسدس بنز، ولکس واگن و مشغول شوند.
مرحلهی ۱: مجوز اقامت ضمن کاریابی
شما میتوانید ضمن کاریابی براساس مهارتها و تحصیلات خود در دفتر محلی ثبت اتباع خارجی برای یک مجوز اقامت ۱۸ ماهه درخواست بدهید.در طول این ۱۸ ماه میتوانید از طریق هر نوع اشتغالی خود را از لحاظ مالی تأمین کنید و در جستوجوی شغل مورد نظر خود باشید. در صورتی که کار مورد نظر خود را در مشاغل مورد نیاز آلمان یافتید می توانید نوع ویزای خود را تغییر داده و به ویزای کاری تبدیل نمایید، سپس از این طریق برای اقامت و تابعیت کشور آلمان اقدام نمایید. اشخاصی که از دانشگاههای کشور آلمان فارغ التحصیل می شوند پس از تحصیل در آلمان کار مورد نظر خود را می یابند. پس از ۲ سال به آنها اقامت دائم آلمان داده میشود. لازم به ذکر است که فرد درهمان ابتدا اجازه بردن همراه را ندارد و پس از اینکه کار مورد نظر را یافته و خانه مناسب را اجاره کرد می تواند خانواده خود را نیز همراه ببرند. اشخاص فارغ التحصیل از اتحادیه اروپا و همچنین منطقه اقتصادی اروپا می توانند دسترسی آسانتری به بازار کار کشور آلمان بعد از تحصیل داشته باشند.اگر پیش از فارغالتحصیلی شغل مورد نظر خود را یافتهاید میتوانید از این مرحله گذر کنید وبه محض اینکه امتحانات نهایی خود را قبول شدید میتوانید برای مجوز اقامت درخواست بدهید. به این ترتیب معمولاً به شرایط و مدارک زیر نیاز خواهید داشت
• گذرنامه
• آخرین مدرک تحصیلی: از آنجا که صدور مدرک ممکن است کمی زمان ببرد، یک گواهی رسمی از دانشگاه به شما داده میشود و این گواهی نشان میدهد که شما با موفقیت تحصیلات خود را به پایان رساندهاید. دفتر امتحانات گروه آموزشی یا دانشکدهی شما مدرک «Nachweis» را صادر خواهد کرد. این مدرک باید دارای مهری رسمی باشد.
• مدرکی که ثابت میکند شما دارای بیمهی سلامت هستید. با ادارهی بیمهی سلامت خود تماس گرفته و از آنها بخواهید که گواهی بیمهی سلامت برای شما صادر کند.
• مدرک ضمانت مالی (به عنوان مثال اظهارنامهی بانکی یا مدرکی که نشان بدهد کمک هزینهی تحصیلی به شما اعطا شده)
اگر قادر نباشید توانایی خود را جهت تأمین امرار معاش ثابت کنید،ارائهی یک تعهدنامه راه حل جایگزین بهشمار میرود. ضمانتنامه تمام هزینههای شما را در طول اقامت در آلمان در بر میگیرد. شخص ضامن باید صالح و دارای اعتبار باشد.
مرحلهی ۲: مجوز اقامت جهت اشتغال
به محض اینکه یک پیشنهاد کاری مرتبط با مهارتهای خود یافتید باتوجه به اینکه چه برنامهای برای آیندهی خود دارید میتوانید انتخاب کنید که آیا قصد دارید درخواست مجوز اقامت آلمان یا کارت آبی اتحادیه اروپا برای مرحلهی بعدی اقامت خود بدهید یا خیر؟ این دو نوع مجوز اقامت دارای شرایط متفاوتی هستند. اگر قصد دارید در آینده در کشوری دیگری در اتحادیه اروپا زندگی و کار کنید، برای شما کارت آبی اتحادیه اروپا مناسبتر از مجوز اقامت آلمان است.
حتی اگر پیشنهاد کاری شما به صورت پارهوقت باشد، امکان اخذ مجوز اقامت وجود دارد. از سوی دیگر بسیار مهم است که حقوق مورد نظر امرار معاش شما را تأمین کند. تصمیم مربوطه به کلی به مقامات مهاجرتی محل شما بستگی دارد.
مجوز اقامت آلمان یا کارت آبی اتحادیه اروپا که امکان اشتغال را برای شما فراهم میکند ابتدا با اعتبار زمانی محدودی صادر میشود. اگر به اشتغال خود ادامه دهید و قصد داشتید مجوز خود را تمدید نمایید بدون هیچ مشکلی قادر خواهید بود این کار را انجام دهید. دو سال پس از صدور مجوز اقامت کارت آبی اتحادیه اروپا یا آلمان میتوانید برای مجوز اقامت دائم درخواست بدهید، این یعنی مجوز اقامت بدون هیچ گونه محدودیت زمانی.از این رو باز هم باید در آلمان به کاری اشتغال داشته باشید.اگر دارای کارت آبی اتحادیه اروپا باشید معمولاً میتوانید به مدت حداکثر ۱۲ ماه بدون اینکه کارت آبی شما باطل شود در خارج از آلمان باشید.
اگر دارای مجوز اقامت آلمان باشید معمولاً میتوانید به مدت حداکثر ۶ ماه بدون اینکه مجوز باطل شود در خارج از آلمان باشید. اگر قصد دارید بیش از ۱۲ یا ۶ ماه را در خارج از آلمان سپری کنید باید از اداره ثبت اتباع خارجی مجوز اخذ کنید. بدون این اجازه قادر نخواهید بود دوباره وارد آلمان شوید.
کارکنان مجرب و ماهر، دانشگاهیان و متخصصین از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا می توانند برای کارت آبی اتحادیه اروپا به عنوان مجوز کار ساده و محدود درخواست دهند. این درخواست باید به وزارت خارجه مسئول ارسال شود. وزارت خارجه غالباً در همان محل ناحیه اداری قرار دارد (سطح اداری میانی). وزارت خارجه باید به وزارت کار و آژانس استخدام در مورد تصمیم گیری آنها در رابطه با کارت آبی اتحادیه اروپا اطلاع دهد. وجود این کارت از دشواری فرآیند کار پس از تحصیل در آلمان کاسته است.
برخی از ویژگیهای برجستهی این کارت عبارتند از
• تضمین شرایط کاری و حقوق برابر برای اتباع خارجی در آلمان
• سفرآزادانه و بدون ویزا در منطقهی شنگن
• فراهم نمودن برخی حقوق اقتصادی اجتماعی شامل مزایای بیکاری برای افراد خارج از اتحادیه اروپا
• بهبود روند پیوستن به خانواده برای شخص متقاضی
• دارای مقرراتی برای اقامت دائم برای دارنده کارت آبی
• آزادی مشارکت
شرایط لازم جهت اخذ کارت
• تبعهی غیراتحادیه اروپا باشید
• تحصیل کرده یا ماهر و متخصص
• دارای قرارداد کاری یا پیشنهاد کاری با حداقل حقوق سالانهی ۴۹۸۰۰ یورو باشید. استثناهایی برای دانشمندان، ریاضیدانان، مهندسین، پزشکان و متخصصین فناوری اطلاعات وجود دارد.
• یک مدرک دانشگاهی از دانشگاهی در آلمان داشته باشید.
مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت در آلمان
یکی دیگر از انواع ویزاهای آلمان، ویزای ثبت شرکت میباشد که پیچیدگی خاص خود را دارد بهطوریکه فرد باید در آلمان شرکتی را ثبت کرده و چند نفر را نیز استخدام کند تا بتواند به اقامت از طریق ثبت شرکت برسد.
با توجه به قوانین مهاجرت کشور آلمان ، دریافت اقامت فرد متقاضی ( همراه با خانواده ) از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت تجاری امکان پذیر میباشد.علاوه براین شغلهای آزاد شامل شغلهای معمولی برای خود اشتغالی به عنوان مثال وکلا، روانشناسان ، هنرمندان و نویسندگان مستقل است. تفاوت بین راه اندازی یک تجارت و کارکردن به عنوان خود اشتغالی و حرفه ای در آلمان تحت تأثیر چارچوب حقوقی وضع جدید ، روند ثبت نام و حتی مالیات قرار می گیرد. وضعیت قانونی خود اشتغالی به عنوان برنامه ریزی مهاجران برای شروع یک کسب و کار در آلمان پیچیده تر است.
قبل از شروع یک کار جدید به عنوان یک فرد خود اشتغال به کمک یک مالک کسب و کار در آلمان باید بررسی کنید که آیا به مجوز اقامت برای خود اشتغالی نیاز دارید یا خیر. اگر شما از شهروندان اتحادیه اروپا هستید ممکن است بتوانید آزادانه درون اتحادیه اروپا به منظور خود اشتغالی حرکت کنید. با این حال استثنائات خاصی برای مهاجران کشورهای جدید عضو اتحادیه اروپا از بلغارستان و رومانی وجود دارد.
اگر شما از یکی از کشورهای غیر اتحادیه اروپا هستید ؛ شما برای اجازه اقامت کار ( مثل کارکردن یا همسر مهاجر) در ارتباط با اداره خارجی محلی هستید و برای خود اشتغالی یا راه اندازی کسب و کار در آلمان باید در سفارت آلمان درخواست اجازه اقامت دهید.
شرایط درخواست اجازه اقامت
• متقاضی میبایست با ارائه مدرک معتبر ( نامه رسمی بانک از هر کشور ایران یا غیره ) ثابت کند که دارای سرمایه نقدی به میزان قابل توجه میباشد.
لازم به توضیح است که احتیاج به انتقال هیچ سرمایه ای به آلمان نیست و فقط جنبه اطمینان دولت آلمان جهت تامین هزینه های آتی متقاضی و خانواده اش میباشد.
• ارائه طرح و برنامه تجاری یا صنعتی قابل قبول ، سودآور و قابل اجرا در کشور آلمان ( Business Plan)
• در شرایط دریافت اقامت دائم برای متقاضی و خانواده تحت تکفل ایشان، میبایست میزان کارکرد حساب بانکی و هزینه های متقاضی در کشور آلمان از تاریخ ورود و آغاز فعالیت تجاری تا انتهای ۳ سال آینده، ۲۵۰٫۰۰۰ یورو باشد .(کلیه هزینه های شخصی خود و خانواده، خریدها و هزینه های تجاری در آلمان و کرایه منزل یا خرید خانه)
مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
یکی از آسان ترین روش های اخذ تابعیت آلمان از طریق ازدواج با یک شخص آلمانی و یا شخص مقیم کشور آلمان است اما باید توجه داشته باشید که امروزه به دلیل سوء استفاده هایی که از این طریق انجام شده قوانین بسیار سختگیرانه ای در این باب وضع شده است. لذا در حال حاضر تنها افرادی می توانند از طریق ازدواج به آلمان مهاجرت کنند که قصد واقعی این امر را ثابت نمایند. در واقع اگر شخصی قصد ازدواج با یک تبعه آلمان و یا مقیم آلمان را داشته باشد می بایست مدارکی همچون عکس های خانوادگی، ایمیل، سند ازدواج، گواهی تجرد و گواهی عدم سوء پیشینه را به سفارت ارائه دهد. شخص تبعه آلمان نیز می بایست ثابت نماید از هر نظر امکان تأمین همسر خود را در کشور آلمان خواهد داشت. یکی از شرایط خاص و ویژه این امر دریافت دستمزد کافی برای تأمین معاش دو نفر شخص بالغ در کشور آلمان است. همچنین شخص تبعه آلمان می بایست ثابت نماید سابقه نقض قانون و سوء پیشینه ای در کشور آلمان نداشته است. یکی از مواردی که همسر ایرانی می بایست به آن توجه نماید داشتن مهارت زبان آلمانی در سطح ابتدایی است.
از جمله قوانینی که امروزه از بروز هر گونه سوء استفاده از طریق ویزای ازدواج جلوگیری می نماید اعطای پاسپورت به همسر خارجی پس از گذراندن حداقل ۳ سال زندگی مشترک در آلمان است. بنابراین مهاجرت به آلمان از طریق ویزای ازدواج یکی از آسان ترین و در عین حال حساس ترین ویزا ها از نظر دولت آلمان است .ازدواج همواره راهی برای کسب اقامت و بعد از سپری شدن مدت زمان اقامت تابعیت شده و تفاوتی ندارد که شخص با زن یا مرد تبعه یا مقیم یک کشور ازدواج نماید بنابراین ازدواج یکی از راههای اخذ اقامت و بعد از مدتی اخذ تابعیت می باشد . پروسه زمانی که فرد برای به دست آوردن اقامت باید سپری کند وابسته به این است که شخص با فردی تبعه ازدواج کرده باشد یا با فردی که مقیم یک کشوراست.
این پروسه زمانی با ازدواج با تبعه کمتر از زمانی است که با مقیم باشد .پس از ثبت ازدواج با زن یا مرد آلمانی و انجام کارهای قانونی و امور مربوطه فرد میتواند اقامت کشور آلمان را درخواست نماید و فرم های مربوط به درخواست اخذ اقامت را پر نموده و مدارک مورد نیاز را نیز ضمیمه نماید .شخصی که برای ازدواج با فرد آلمانی اقدام میکند نباید در ابتدای امر هیچگونه منع قانونی برای ورود به کشور آلمان داشته باشد و همچنین می تواند ویزای نامزدی آلمان را دریافت نموده و وارد کشورآلمان شود .
مهاجرت به آلمان از طریق کار در آلمان
آلمان پس از آمریکا و ژاپن سومین قدرت بزرگ صنعتی جهان است. بهبود وضعیت اقتصادی این کشور پس ازجنگ جهانی دوم معجزه اقتصادی آلمان خوانده می شود. صنایع مهم آلمان شامل صنایع الکترونیکی، مکانیکی، مواد شیمیایی، منسوجات، خوراکی و وسایل نقلیه است. از آغاز دهه ١٩٨٠ رشد کلانی در صنایع تکنولوژی پیشرفته آلمان رخ داده است. کشور آلمان در داشتن نیروی کار با کمبود و پیری روبرو بوده و در این کشور تعداد بسیاری کارگر مهمان بویژه از ترکیه و کشورهای آسیایی به کار گماشته شده اند. در زمینه مهاجرت به آلمان از طریق اخذ ویزای کار آلمان رشته های مهندسی و خصوصاً رشته هایی مانند الکترونیک ، الکتروتکنیک، مکانیک، برق، مکاترونیک ، نرم افزار ،IT و … به ترتیب در اولویت اخذ ویزای کار آلمان هستند و از شانس بالاتری برخوردار هستند. شما جهت مهاجرت به آلمان از طریق اخذ ویزای کار آلمان نیاز به دریافت ویزای کار دارید.
با وجود اینکه زبان کشور آلمان، آلمانی می باشد ، مدارک زبان دیگر نظیر آیلتس یا تافل نیز برای ویزای کار این کشور پذیرفتنی است و افراد میتوانند با مدارک مشابه اقدام کنند هر چند داشتن مدرک الزامی نمی باشد. بسیاری از کارخانه ها و شرکت ها در کشور آلمان اخیراً درخواست استخدام نیروی مهندس داشته اند. کشور آلمان سومین قطب صنعتی جهان به شمار می آید و در اروپا مهندسین بسیاری طالب کار در صنایع آلمان می باشند. اگر مهندسین تسلط بر زبان آلمانی یا انگلیسی را داشته باشند می توانند طی یک پروسه ی ۲ الی ۳ ماهه ویزای کاری آلمان را اخذ کنند.
مهاجرت کاری به آلمان یکی از بهترین روش های مهاجرتی شناخته شده است و در صورت داشتن شرایط اخذ ویزای کار آلمان روش دیگری به شخص متقاضی توصیه نمی شود. جهت اخذ ویزای کار آلمان دو روش وجود دارد:
• روش اول اقدام جهت اخذ ویزای کار آلمان داشتن job offer است. متقاضی در صورتی می تواند از این طریق برای مهاجرت به آلمان اقدام نماید که کارفرمایی در کشور آلمان دعوتنامه ای به جهت استخدام متقاضی ارسال نماید. کارفرمای آلمانی در صورتی می تواند برای شخص متقاضی دعوتنامه یا job offer ارسال نماید که شخص مناسبی برای استخدام در شغل مورد نظر در کشور آلمان و کشورهای عضو اتحادیه شینگن وجود نداشته باشد. درواقع شخص خارجی می بایست شرایط استثنایی و خاص برای استخدام دراین شغل داشته باشد. جهت اثبات این موضوع کارفرمای آلمانی می بایست ۶ ماه آگهی استخدام صادر نماید که این زمان شامل ۳ ماه آگهی استخدام در آلمان و ۳ ماه آگهی در کل اتحادیه شینگن می شود.
• روش دوم جهت اخذ ویزای کار آلمان ویزای جستجوی کار آلمان است. در حال حاضر کشور آلمان نیاز خود را به نیروی متخصص اعلام نموده است و افرادی که مهارت قابل توجهی دارند می توانند برای ویزای جستجوی کار در آلمان اقدام نمایند. این ویزا برای مدت ۶ ماه به شخص خارجی تعلق می گیرد این شخص ۶ ماه فرصت دارد شغل مورد نظر خود را متناسب با رشته تخصصی خود در آلمان بیابد. افرادی که مدرک تحصیلی حداقل لیسانس دارند و سابقه کار اجرایی در زمینه رشته تحصیلی خود دارند می توانند جهت اخذ این ویزا اقدام نمایند. البته مهارت زبان انگلیسی و یا آلمانی برای اخذ این ویزا لازم است.
ویزای جستجوی کار
طبق گزارش آماری که ژانویه ۲۰۱۶ منتشر شد ، بیش از ۱۱ میلیون نفر از جمعیت حال حاضر آلمان خارج از خاک آلمان متولد شده اند ، به عبارتی دیگر یک هشتم جمعیت آلمان را مهاجرین تشکیل می دهند و جالب تر آنکه این گزارش اشاره می کند سهم مهاجران از بازار کار آلمان بیش از یک هشتم است ، تقریبا یک هفتم نیروی کار آلمان را مهاجران تشکیل می دهند و این مشخص می کند نیروی کار خارجی سهم پررنگی در صنعت و شکوفایی اقتصادی آلمان داشته است ، از این رو دولتمردان و پارلمان آلمان قوانین تسهیل کننده ای برای مهاجرت به آلمان تصویب کرده اند.همچنین حضور گسترده مهاجران در این کشور نشان از سطح بالای کیفیت زندگی و همچنین قوانین تسهیل شده مهاجرت به آلمان برای نیروی تحصیلکرده و جویای کار است.
آمار مهاجرتی آلمان نشان می دهد که بیشترین مهاجرین به ترتیب در شهرهای برلین ، هامبورگ ، مونیخ ، کلن و فرانکفورت زندگی می کنند، و پس از این شهرها ، جمعیت مهاجرین در شهرهای جنوبی و غربی به مراتب بیشتر از سایر شهرها است.تفکیک بندی ملیتی گزارش مهاجرت به آلمان مشخص می کند که یک سوم مهاجران از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این کشور سکونت دارند ، همچنین مهاجران ترک ۱۳ درصد ، لهستان ۱۱ درصد ، روس ها ۹ درصد ، قزاقها ۵ درصد و رومانی ها ۴ درصد از مهاجران کشور آلمان را تشکیل می دهند.
مدارک استخدامی
شما می توانید مدارک مورد نیاز استخدامی را در یک چارچوب خاص تکمیل و به وسیله پست به شرکت ارسال کنید(روش رایج در آلمان). روش دیگری که شرکت ها ترجیح می دهند ارسال مدارک از طریق ایمیل و بصورت PDF می باشد.
کاریابی در آلمان خارج از خاک آلمان
اگر درجستجوی کار در کشور آلمان هستید ، روش های متفاوتی برای کاریابی در آلمان و یافتن یک کار مناسب در یک شرکت خوب وجود دارد . ابتدا در اینترنت جستجو کنید و نگاهی به نمایشگاههای کار در آلمان و شرکت هایی که در این نمایشگاهها حضور داشته اند بیاندازید ، با کمی جستجو در اینترنت می توانید این اطلاعات را کسب کنید.
نمایشگاه های کاریابی در آلمان
یکی از روش های کاریابی در آلمان شرکت در نمایشگاه ها و کنگره ها است که ارتباط مستقیم با شرکت ها را برای شما فراهم می کند و اولین برخورد شما می تواند بسیار تأثیرگذار باشد.
آژانس کاریابی
گزینه دیگر برای استخدام و کاریابی در آلمان ، استفاده از شرکتهای خصوصی است که خدماتشان یافتن کار برای کارجویان می باشد . آنها کار مورد نظر شما را پیدا میکنند و در قبال آن هزینه ای را تا سقف ۲۰۰۰ یورو از شما بابت خدمات دریافت میکنند.